Wat is AC3 formaat?
Opmerking

Wat is AC3 formaat?

Laatst bijgewerkt op 26-10-2015 door

Definitie – AC3

AC3 staat voor Audio Coding 3 en is een bestandsextensie voor audiobestanden met surround- geluid. Het is gemaakt door Dolby Laboratories in 1987 voor het gebruik op DVD-en Blu-ray-spelers, HDTV programma’s en home entertainment-systemen. AC3 formaat bevat tot 6 discrete geluidskanalen. De 5 meest gebruikte kanalen zijn bedoeld voor speakers van normale waarden (20 tot 20,000Hz) en 1 kanaal voor lage frequentie subwoofer-effect (20 tot 12Hz). Dit zijn specifiek: links voor, rechts voor, midden, links achter, rechts achter, en 1 van een uiterst laag spoor kanaal, 5.1 genoemd, de standaard surround-geluid audio, die het meest wordt gebruikt in commerciële bioscopen en thuisbioscopen.

Bestandsnaam Extensie: AC3

Categorie: Audiobestand

Populariteit: Populair bij thuisbioscoop liefhebbers

Ontwikkelaar: Dolby Laboratories

Feiten over AC3

  • AC3 kan geluidsfrequentie onder de 20 en tot 20,000Hz bewerken, wat gelijkwaardig is aan de menselijke auditieve gehoorfrequentie. Dit betekent dat AC3 een uniek, gedetailleerd en gevarieerd geluidseffect voor mensen kan produceren.
  • Vandaag de dag gebruiken de meeste HDTV programma’s AC3 als het standaard audioformaat. In combinatie met HD signaal televisie-uitzendingen, zorgt het ervoor dat alles levensecht lijkt, vooral het geluid.
  • Voorheen, was het niet AC3 maar Dolby Pro Logic 4.0, dat werd aangenomen als het standaardformaat van het bedrijf. Dolby Pro Logic 4.0 is op vele VHS-banden te vinden die in de jaren ’80 werden uitgebracht.
  • De bitrate van AC3 audio op DVD is tot 640kbps en de steekproefsnelheid tot 48kHz.

Voordelen: AC3 wordt aanvaard als de standaard voor DVD-media en DTV-industrie. Bijna alle DVD film-soundtracks zijn in AAC formaat. AC3 is hoog gecomprimeerd en het is klein in het bestandsformaat, maar het geluidseffect wordt volledig behouden zoals de originele DVD. AC3 kan worden omgezet naar videobestanden zoals AVI en MPEG, welke 5.1 Dolby Digitaal Surround-geluid kunnen behalen ook als we deze op mediaspelers afspelen.

Nadelen: AC3 wordt op bij DVD op grote schaal gebruikt en wordt in andere opzichten zeer zelden gezien of gebruikt. Hoewel AC3 7.1 kanalen ondersteunt, kan het op het gebied van audio CD’s maar een maximum aan 5.1 kanalen ondersteunen en is het beperkt tot 448kbps.

AC3 VS. AAC

AAC of Advanced Audio Coding is zeer verschillend van AC3. AAC is een soort van verlieslijdend digitaal audioformaat dat aangeprezen wordt als de opvolger van MP3, omdat het over het algemeen een betere geluidskwaliteit bereikt binnen dezelfde bestandsgrootte. AAC is een meer geavanceerd verlieslijdend formaat dan AC3 formaat. Het zal een beter audiogeluid produceren dan AC3 met dezelfde bitrate, vooral met een lage bitrate. Hieronder ziet u een meer diepgaande vergelijking tussen AC3 en AAC.

Geschiedenis:

  • AC3 is ontwikkeld door Dolby Laboratories en het werd oorspronkelijk Dolby Stereo Digital genoemd tot 1994. Dit formaat is aangenomen als de internationale standaard door Moving Picture Experts Group sinds 1997.
  • AAC is ontwikkeld met de samenwerking van AT&T Bell Laboratories, Dolby Laboratories, Sony Cooperation, Nokia en Fraunhofer IIS. In 1997, verklaarde Moving Picture Experts Group, AAC als een internationale standaard.

Kwaliteit:

  • AC3 bestands formaat is a 6-kanaals surround-geluid dat een totale bitrate van 384 kilobits per seconde biedt en het ondersteunt audio steekproefsnelheden tot 48 kHz. Om het volledige effect van de AC3 track te reproduceren, moet u een versterkt thuisbioscoop systeem gebruiken dat Dolby Digitaal ondersteunt.
  • AAC kan een grote hoeveelheid audio informatie opslaan en weinig ruimte in beslag nemen. Het is een meer geavanceerd verlieslijdend audioformaat dan AC3. Zijn sample-frequentie varieert van 8 tot 96 kHz dus de geluidskwaliteit is beter dan AC3 als het audiobestand gecodeerd is met lage bitrates.

Compatibiliteit:

  • AC3 wordt op grote schaal gebruikt als de standaard sound track voor DVD, Blu-ray, HDTV programma’s en spelconsoles.
  • Apple heeft AAC sinds 2003 aangenomen als het standaard formaat voor zijn iTunes en iPod. Het merendeel van apparaten en afspelers ondersteunt het AAC formaat. Vele ingebouwde audiosystemen voor in de auto kunnen AAC afspelen.

Programma’s die AC3 bestanden kunnen afspelen

VLCVLC Media Player – VLC media player is gemaakt door VideoLAN project. Het is een veelzijdige mediaspeler die op meervoudige platformen waaronder Windows, Mac, Linux, Unix, iOS n Android werkt, en die alle audio-en videoformaten ondersteunt.

KMPKMPlayer – De volledige naam is K-Multimedia Player. Het is een mediaspeler die beschikbaar is op Windows OS. Deze kan een groot aantal bestandsoorten afspelen waaronder het AC3 formaat. KMPlayer werd aangeschaft door Pandora TV (een Koreaans video- streaming bedrijf) in augustus, 2007.

NERONero Multimedia Suite – Nero AG ontwikkelde deze software voor Microsoft Windows. Deze software suite omvat Nero Burning ROM voor het schrijven en kopiëren van schijven, Nero Video voor het bewerken en maken van video-schijven, RescueAgent voor het herstellen van gegevens en nog veel meer gratis applicaties.

XineXine – Ontwikkeld door Xine Project, is Xine een multimedia intern afspeelapparaat voor Unix-achtige OS. Het heeft een grote capaciteit voor het handmatig corrigeren van de synchronisatie van audio-en video-streams.

AllplayerALLPlayer – ALLPlayer is een Poolse freeware mediaspeler die bekend is door zjn capaciteit om gedurende het afspelen van films, de bijpassende ondertiteling te lezen. ALLPlayer heeft ook een geïntegreerde equalizer met veel voorinstellingen voor geluid ( pop, rock, techno muziek, etc ) wat een bioscoop-achtig audio-effect geeft.

Volledig-set van Oplossingen voor AC3 bestandsformaat

AAC naar AC3 omzetten – AAC is een veelvoorkomend audioformaat dat hoofzakelijk gebruikt wordt in de MP4 en MKV formaatcontainer. Veel mediaspelers kunnen de MP4/MKV bestanden afspelen die een AAC audio track bevatten. Indien u met het comfort thuis wilt genieten van MP4- of MKV-films met bioscoop-achtige audio-effecten, dan zal u het audiobestand van AAC naar AC3 om moeten zetten.

DTS naar AC3 omzetten – DTS (Digital Theater System) en AC3 (Dolby Digital) zijn twee mainstream audio-codecs die gebruikt worden in bioscoop-en thuisbioscoopsystemen voor het afspelen van meerkanaalse hoge-definitie audio. Eigenlijk werd DTS voor DVD later aangeschaft dan AC3, en niet alle spelers kunnen bestanden in dit formaat afspelen. AC3 is het standaard audioformaat voor DVD’s. Om DTS audio voor alle DVD-spelers toegankelijk te maken, moeten we DTS naar AC3 omzetten.

Beoordeling:4.8 /5(Gebaseerd op 15 beoordelingen)Bedankt voor uw beoordeling
Gepost door:Op naarAudioconverteerder.Laatst bijgewerkt op 26-10-2015

Plaats een Opmerking

Voer uw naam in!
Voer tekst voor uw opmerking toe!

Opmerking (0)

Krijg ze nu!
APOWERSOFT
Exclusieve
Weggeefactie
&
Waardevolle
Kortingen

Nieuws

 

Tips en Bronnen

Leer Meer
Apowersoft Unlimited
Een-klik-installatie voor Alle 14+ Apowersoft Producten
new
Ondersteuning
Deel
Beoordelingen
Reageer
Terug naar boven