Wat is het WAV formaat?
Opmerking

Wat is het WAV formaat?

Laatst bijgewerkt op 19-11-2015 door

Waveform Audio Bestandsformaat, of WAV, is een audio bestandsformaat dat is ontwikkeld door Microsoft en IBM. Het werd voor het eerst uitgebracht in 1991. De bestandsnaam van WAV bestanden eindigt in .WAV of .WAVE. Dit is ook wel waarom dit bestandstype wereldwijd bekend staat als het WAV bestand. Het formaat wordt vooral gebruikt op Windows PCs voor ruwe en ongeformatteerde audio. WAV bestanden kunnen zowel geformatteerde als ongeformatteerde audio bevatten. De meeste WAV bestanden zijn niet geformatteerd, en WAV wordt daarom over het algemeen ook wel gezien als een bestandsformaat zonder kwaliteitsverlies, welke een hoge geluidskwaliteit kann behouden. Dit bestandstype wordt ook veel gebruikt door radiostations.

Bestandsnaam extensie: WAV

Categorie: Geluidsbestand

Populariteit: Populair onder muziekfans

Ontwikkelaar: Microsoft en IBM

Feiten over WAV

  • Hoewel WAV meestal niet geformatteerd is, ondersteunt het formatteren wel; hiervoor kunt u de Audio Compressie Manager gebruiken.
  • Een WAV bestand bevat niet alleen het geluidsdeel, maar ook informatie over het bestand, waaronder de mono of stereo eigenschap, bit diepte, sample rate en aantal nummers.
  • WAV is afgeleid van RIFF (Resource Interchange File Formaat), een algemeen containerformaat voor het opslaan van geluid in video in batches.
  • De maximale bestandsgrootte voor WAV bestanden is 4GB. Bestanden groter dan deze limiet worden niet ondersteund in dit formaat.

Voordelen: Ongeformatteerde WAV bestanden leveren audiokwaliteit zonder verlies. Het wordt ondersteund door zowel Windows als Macintosh OS, zodat u zonder problemen de bestanden op deze besturingssystemen kunt afspelen. Het bewerken en aanpassen van dit bestandstype is ook makkelijk en vereist geen verdere codering.

Nadelen: Grote bestanden kunnen een probleem opleveren als u niet genoeg ruimte op uw toestel hebt. Dit maakt het ook lastig om WAV bestanden online te delen.

WAV v FLAC

Free Lossless Audio Codec – of FLAC – werd ontwikkeld door Erik de Castro Lopo, Josh Coalson en Xiph.Org, en werd voor het eerst uitgebracht in 2001. Zowel WAV als FLAC kunnen zonder kwaliteitsverlies geluid opslaan. Laten we beide bestandstypen in meer detail met elkaar vergelijken:

Kwaliteit: WAV is een ongeformatteerde geluidsformaat zonder kwaliteitsverlies, terwijl FLAC een geformatteerd geluidsbestand is zonder kwaliteitsverlies. Beiden kunnen dus de oorspronkelijke bestandskwaliteit behouden. Specifiek, het WAV formaat kan worden gebruikt op Windows systemen voor ongeformatteerde audio. In het geval van FLAC wordt het bestandsformaat bijna gehalveerde door de compress, maar na het ongedaan maken van de compressie krijgt u een exacte kopie van het originele geluidsbestand.

Bestandsgrootte: WAV audiobestanden zijn groter dan FLAC bestanden. Als het geluidsbestand is geformatteerd in het FLAC formaat, zal de bestandsgroote circa 50-60% kleiner zijn dan het originele bestandsformaat, terwijl WA bestanden simpelweg de ongeformatteerde, originele geluidsdata levert.

Compatibiliteit: FLAC wordt niet zo wijd ondersteund als WAV. WAV is het standaard geluidsformaat voor Windows OS, en alle toestellen die Windows OS gebruiken zullen dus dit soort bestandene kunnen afspelen. Apple iTunes ondersteunt ook WAV bestanden. De meeste besturingssystemen ondersteunen daarentegen niet FLAC, tenzij u er extra software voor kunt downloaden.

Programma’s die WAV bestanden kunnen afspelen

Windows Media PlayerWindows Media Player – Ontwikkeld door Microsoft, kan Windows Media Player zowel geluids- als videobestanden afspelen. U kunt het ook gebruiken voor het bekijken van afbeeldingen. Deze toepassing wordt veelgebruikt in computers die Windows gebruiken en op Windows toestellen. U kunt het ook gebruiken op Solaris, Mac OS X en Mac OS 7.

VLC Media PlayerVLC Media Player – VLC Media Player is een van de meest populaire mediaspelers, omdat hete en open source programa is dat goed werkt op meerdere platforms. VLC is ook draagbaar, zodat u het kunt gebruiken om WAV bestanden zonder verdere installatie op verschillende toestellen kunt afspelen.

iTunesiTunes – Voor Apple gebruikers, is iTunes een handig hulpmiddel dat u WAV bestanden laat afspelen zondat dat u extra software hoeft te installeren. iTunes kunnen het ook gebruiken als mediaspeler, voor bestandsoverdracht en als toestel beheerder.

Winamp PlayerWinamp – Deze speler werd oorspronkelijk ontwikkeld door Nullsoft, maar is nu eigendom van Radionomy. Het is een mediaspeler voor Windows, Mac en Android OS. Enkele eigenschappen zijn de mediabibliotheek, speellijst, muziekvisualisatie,etc.

Alles-in-één oplossingen voor WAV formaat

i

Formatteer WAV bestanden – WAV is een geluidsbestandsformaat zonder kwaliteitsverlies. Het behoudt de hoge kwaliteit van de originele geluidsdata, maar ook met een groot bestandsformaat. Dit bestandstype neemt daardoor veel ruimte in beslag in vergelijking met andere bestandsformaten zonder kwaliteitsverlies, zoals FLAC en APE. En zelfs voor liefhebbers van muziek zonder kwaliteitsverlies, is WAV geen ideaal formaat voor het opslaan van muziek. Het formatteren van het bestand is daarom een goede oplossing.

ii

url omzetten naar wav – Er zijn nogal wat interessante streaming muziekwebsites zoals Spotify en Deezer voor het afspelen, delen en bespreken van muziek online, gratis. Als u deze muziek op uw PC wilt opslaan, zult u hiervoor evenwel geld moeten betalen. Een oplossing hiervoor is een URL converter waarmee u zonder kwaliteitsverlies de URL in WAV kunt omzetten.

Beoordeling: 4.8 / 5 (Gebaseerd op 25 beoordelingen) Bedankt voor uw beoordeling
avatar
Gepost door: Op naarAudioconverteerder. Laatst bijgewerkt op 19-11-2015

Plaats een Opmerking

Voer uw naam in!
Voer tekst voor uw opmerking toe!

Opmerking (0)

Krijg ze nu!
APOWERSOFT
Exclusieve
Weggeefactie
&
Waardevolle
Kortingen

Nieuws

 

Tips en Bronnen

Leer Meer
Apowersoft Unlimited
Een-klik-installatie voor Alle 14+ Apowersoft Producten
new
Ondersteuning
Deel
Beoordelingen
Reageer
Terug naar boven