M4A – Definitie

M4A is een bestandsnaam extensie die wordt gebruikt voor gecomprimeerde geluidsbestanden in een MPEG-4 container. De officiële extensie voor de MPEG-4 standaard is MP4, welke zowel audio als video bevat, maar MPEG-4 bestanden die alleen audio bevatten hebben meestal een M4A extensie. Eigenlijk was het bestandsformaat niet populair totdat Apple Inc. het begon te gebruiken in iTunes en iPod, met gebruik van de Advanced Audio Coding (AAC) en Apple Lossless (ALAC) codec om te differentiëren van MPEG-4 bestanden, dit alles sinds 2007.

Bestandsnaam Extensie: M4A (MPEG-4 audio)

Categorie: Geluidsbestand

Populariteit: Populair bij Apple gebruikers

Ontwikkelaar: Apple Inc.

Feiten over M4A

  • M4A geluidsbestanden zijn niet beschermd. Beschermde bestanden gebruiken meestal de M4P bestandsextensie.
  • M4A geluid kan terug worden gecodeerd naar de originele kwaliteit van voor de compressie.
  • De meeste M4A liedjes in de iTunes Store zijn betaald, maar soms worden ze ook weggegeven of met korting aangeboden.
  • De iTunes store gebruikt ook muziek in andere formaten dan M4A.
  • M4A muziek kan direct worden ingesteld als iPhone ringtone door de bestandsextensie in iTunes te wijzigen van M4A naar M4R.
  • Het is een codec ontwikkeld om zonder kwaliteitsverlies en met minder opslagruimte te coderen.

Voordelen: Het M4A formaat is gecomprimeerd maar er is geen kwaliteitsverlies. Bovendien heeft M4A geen Digital Rights Management (DRM) bescherming, waardoor het makkelijk kan worden bewerkt en met meer flexibility kan worden overgedragen.

Nadelen: M4A wordt goed herkend door iTunes, iPod en andere Apple toestellen. Maar het werkt maar slecht met andere toestellen, waardoor M4A soms maar als lastig wordt ervaren in vergelijking met MP3 bestanden.

1

M4A vs. MP3

M4A wordt vaak als een opvolger gezien van MP3 omdat het hetzelfde doet als MP3 maar, wanneer vergeleken, kan M4A audio audio met een kleinere bitrate en in een kleiner bestand formatteren. M4A bestanden hebben doorgaans een stereo bitrate van 128kbps, 192kbps of 256kbps. (Bitrate is de hoeveelheid data die wordt overgedragen binnen een aangegeven tijdsperiode in een digital netwerk. De meest voorkomende meting voor een bitrate is kbit/s en Mbps, welke respectievelijk verwijzen naar het aantal kilobits per seconde en megabits per seconde. In het algemeen, welke eenheid ook wordt gebruikt, hoe hoger het nummer, hoe hoger de snelheid en daarmee de kwaliteit.) Als u bekend bent met het proces voor het coderen van muziek, raden wij aan M4A muziek in 192kbps op te slaan, zodat u zowel de hoge kwaliteit behoudt alsmede een klein bestandsformaat. Lees verder voor more details.

Kwaliteit: Voor duidelijke redenen, heeft een M4A geluidsbestand met een ALAC compressie de beste kwaliteit, aangezien dit bestand niets van de kwaliteit zal verliezen. En zelfs voor M4A audio gecodeerd met een AAC compressie, geeft de test aan dat het nog steeds beter werkt in geluidskwaliteit dan MP3 bestanden die zijn gecodeerd met dezelfde bitrate, met name wanneer de bitrate lager dan 128Kbps is.

Bestandsgrootte: Het bestandsformaat en de kwaliteit is direct gerelateerd aan de bitrate. Als de bitrate toeneemt, zal de kwaliteit verbeteren, en het bestand groter worden. Bijvoorbeeld: om dezelfde kwaliteit te verkrijgen, dient een MP3 liedje te worden gecodeerd rond 192Kbps, terwijl voor het M4A liedjes 128Kbps volstaan, wat betekent dat maar een kleiner bestandsformaat nodig is.

Compatibiliteit: Ongetwijfeld zal MP3 de geluidsindustrie blijven domineren. Vrijwel alle software en hardware ondersteunen. M4A, in tegenstelling, is beperkt tot PC, iPod, iTunes en andere Apple toestellen.

2

Programma’s die M4A bestanden kunnen openen

iTunesApple iTunes – Ontwikkeld door Apple Inc., is iTunes een vier-in-één toepassing welke kan worden gebruikt als mediaspeler, mediabibliotheek, online radiostation en mobiel toestel beheersapp. iTunes voor Windows kann het M4A bestand openen.

QuickTime playerApple QuickTime Player – Quicktime player is ook een lid van de Apple familie. Het is de beste mediaspeler voor het afspelen van M4A bestandsformaten.

Windows media playerMicrosoft Windows Media Player – Microsoft ondersteunt het afspelen van M4A bestanden ook, wat betekent dat Windows computers normaal gesporken M4A bestanden kunnen afspelen voordat u daar nog een extra codec voor hoeft te installeren.

Media player classicMedia Player Classic – Dit is een compactemediaspeler gemaakt en onderhouden door een ontwikkelaar met de naam “Gabest”. Media Player Classic werkt momenteel alleen op Windows OS (32-bit en 64-bit).

KSP Sound Player – Deze gratis audiospeler is beschikbaar voor Windows, en is ontwikkeld door Kalliope s.c. Company. Voorheen werd KSP ook wel KMP genoemd, wat stond voor Kalliope Media Player, maar tijdens het ontwikkelingsproces verschoof de aandacht van het bedrijf van media naar puur audio.

Nullsoft Winamp Media Player – Winamp was oorspronkelijk een mediaspeler voor Windows. Tegenwoordig wordt het ook ondersteund door Android en Mac OS X, en Winamp staat het afspelen van M4A bestanden toe.

Roxio Creator – Deze software is een optische schijf programma geproduceerd door Roxio, welke hulpmiddelen biedt voor het bewerken van video, audio, afbeeldingen en meer.

NCH Swift Sound WavePad – WavePad is volledige audio en muziek bewerkingssoftware voor Windows en Mac. Naast het bewerken van geluidsbestanden, laat het u ook verschillende geluidsbestanden afspelen, waaronder M4A.

Alles-in-Eén Oplossingen voor M4A formaat

Hoe converteer ik Audio naar M4A?

i

Converteren MP3 naar M4A – M4A doet het beter dan MP3 voor wat betreft geluidskwaliteit en bestandsformaat, hoewel het minder populair is dan MP3. Steeds maar Apple gebruikers converteren evenwel MP3 bestanden naar M4A om zo meer muziek op hun toestellen te kunnen opslaan, vooral omdat de muziekkwaliteit heel goed blijft terwijl de muziek minder ruimte in beslag neemt.

ii

Converteer FLAC naar M4A – Flac is een geluidsformaat voor formatteren zonder kwaliteitsverlies. Het laat de geluidsdata intact terwijl het bestandsformaat ongeveer gehalveerd wordt. Voor muziekfans brent het FLAC formaat een geweldige geluidskwaliteit. Maar als u gebruik maakt van een iPhone of ander Apple toestel, is dit geen goed nieuws. U zult FLAC naar M4A of een ander Apple-vriendelijk formaat moeten omzetten, aangezien Apple toestellen het formaat niet herkennen.

iii

Converteren WAV naar M4A – WAV is een Microsoft en IBM geluidsbestandsformaat. Een WAV bestand bevat geformatteerde of on-geformatteerde audio. We converteren WAV naar M4A om een aantal hele redelijke redenen. In vergelijking met M4A, neemt hetzelfde bestand in WAV formaat veel meer ruimte in beslag. Bovendien ondersteunt Apple vaak alleen M4A, en niet WAV.

Hoe converteer ik Video naar M4A?

i

Converteren MP4 naar M4A – MP4, ook wel MPEG-4, is een populair formaat voor het opslaan van video en geluidsdata. Als het alleen audio bevat, zal het een M4A bestandsnaamextensie hebben. Als we audio van een MP4 video willen halen zonder kwaliteitsverlies, is het een goed idee de videodata van het Mp4 bestand te verwijderen en alleen het geluid te behouden.

new
Ondersteuning
Deel
Beoordelingen
Reageer
Terug naar boven